Adressändring: Undvik onödiga bekymmer

adressändring

Att flytta innebär inte bara att flytta alla dina ägodelar från din gamla till din nya bostad, du behöver också göra en adressändring. En adressändring innebär enkelt beskrivet att du blir skriven på din nya adress. Annars fortsätter brev och post att komma till din gamla adress.

Var gör man adressändring?

OBS! Vi kan INTE hjälpa er med adressändring!

ADRESSÄNDRING SKÖTS ALLTID VIA SKATTEVERKET SÅ DET ÄR DEM DU SKA VÄNDA DIG TILL

Du måste alltid göra en adressändring på Skatteverket. Skatteverkets adressändring reglerar var du står folkbokförd och dessa uppgifter måste vara riktiga. Det kallas i det här fallet för flyttanmälan och är gratis att göra. 

När flyttanmälan är gjord på Skatteverket kommer samtliga myndigheter att registrera din nya adress. Det gäller bland annat Försäkringskassan, Migrationsverket, Centrala studiestödsnämnden, Pensionsmyndigheten och Transportstyrelsen. En del större banker och bolag registrerar också flyttanmälan.

Dock räcker det ofta inte med att göra en flyttanmälan via Skatteverket. Du behöver vanligtvis registrera en adressändring på Svensk Adressändring. Då sker en förändring av din postadress. 

Din adress är vanligen registrerad på flera ställen. Av alla företag du får brev ifrån finns en adress på dig registrerad. Det kan exempelvis vara betalparkeringsbolag, telefonabonnemang, tidningsprenumerationer eller fakturor. Även om du genomfört flyttanmälan på Skatteverket och adressändring finns en risk att en del företag inte uppfattar din flytt. Istället för att gå in på alla företag där du finns registrerad kan du köpa eftersändning av din post.

Eftersändning är en tjänst av Svensk Adressändring som innebär att de noterar den post som är påväg till din gamla adress med ditt namn på och omdirigerar posten så du får den till din nya adress. Det är en bra tjänst för att vara på den säkra sidan och försäkra dig om att du inte missar några brev, eftersom brev som går till din gamla adress riskerar att gå tillbaka till avsändaren. 

Eftersändning kostar pengar, priset för adressändring är 299 kronor för studenter och unga under 26 år och 598 kronor för hushållet där du är över 26 år.

Hur lång tid tar adressändring?

När du ska registrera din flytt på Skatteverket måste detta göras senast en vecka efter din flytt. Innan flytten kan du skicka in din flyttanmälan när som helst, eftersom du kan ansöka om vilket datum den ska börja gälla. Om du skickar in den senare än en vecka efter du flytta in gäller inte ändringen från ditt inflyttningsdatum. 

När du registrerar din adressändring och beställer eftersändning behöver du göra detta minst fyra arbetsdagar innan det ska börja gälla. 

Vårt råd är att göra både din flyttanmälan och adressändring i god tid. Ett tips är även att registrera flyttanmälan och adressändringen i samma veva som du bokar en flyttfirma. Vi är endast verksamma i Skåne med omnejd, så söker du en flyttfirma Stockholm så rekommenderar vi att kika vidare på nätet.

Tillfällig adressändring

Om du ska flytta till ett tillfälligt boende kan du göra en tillfällig adressändring och eftersändning. En tillfällig adressändring kan du ansöka om från 14 dagar upp till 6 månader. Efter det går posten tillbaka till din gamla adress igen. 

Det kan vara bra att göra en tillfällig adressändring om du exempelvis ska göra en termin studier på annan ort, spendera lång tid i en semesterbostad utan att åka hem eller om du av andra anledningar inte kan bo i din vanliga bostad för tillfället.

Vi kan INTE hjälpa er med adressändring, det är endast Skatteverket som gör det!

Kontakta dem på: Adressändring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.