Det är en del att tänka på vid flytt, att säga upp och teckna elavtal är en sådan sak. Elbolagen är många och det kan vara svårt att veta vilka faktorer man ska titta på för att teckna så bra elavtal som möjligt. Elbranschen är full av försäljare och erbjudanden som ska locka dig att teckna elavtal med just dem. Men det kanske inte alltid ger dig det bästa avtalet till bäst pris. Vi kommer därför ge dig en del praktiska tips när du ska teckna nytt elavtal vid flytt.
Inledningsvis kan du börja med att säga upp elavtalet vid flytt till din nuvarande bostad. Det gör du enkelt genom att ringa bolaget och meddela önskat datum för uppsägning. En del företag kan även erbjuda uppsägning direkt online. Tänk bara på vad du och den nya ägaren kommer överens om gällande elen. Annars finns en risk att du säger upp elavtalet trots att ni kommit överens om att elen ska löpa månaden ut eller liknande.
Sedan är det dags att kolla nya elavtal. Det viktigaste är att aktivt välja elavtal. Om du inte väljer att teckna nytt elavtal vid flytt själv blir du tilldelad ett elavtal, ett anvisningsavtal. Dessa är vanligtvis ganska dyra vilket gör att du skulle betala onödigt mycket för elen. Titta på jämförelsesidor eller kolla med anhöriga i samma stad vilket elavtal de har och hur mycket det kostar.
När ska man teckna elavtal innan flytt?
Det är ofta en väldigt snabb och smidig process att teckna nytt elavtal, och du kan välja när avtalet ska börja gälla. Så teckna elavtal innan flytt några veckor innan flytten så har du det klart i god tid och ett moment mindre när flytten närmar sig.
Hitta bäst elavtal
Nästa steg är vilket elavtal du ska teckna. Om du flyttar till en liten ort brukar det finnas en eller två lokala elhandelsbolag, medan större städer har fler elhandelsbolag. Det finns också elbolag som levererar el över hela Sverige. Valen kan därmed vara många och när din flyttanmälan registreras finns en risk att du kommer upp på flera telefonförsäljarlistor för elavtal. Så var beredd på telefonsamtal.
Det finns rörliga och fasta elpriser. Majoriteten av Sveriges befolkning har rörligt elpris vilket innebär att din elkostnad varierar med elbörsen. Rörliga elpriser är vanligtvis billigare under sommarhalvåret eftersom hushåll inte förbrukar lika mycket el den tiden på året. Det är ett fördelaktigt alternativ för att få marknadspris, men risken är att priset kan svänga kraftigt. Fasta elpriser innebär att du betalar öre per kilowattimme, med andra ord har du en fast kostnad över elpriset per enhet. Sedan varierar kostnaden beroende på hur mycket el du konsumerar. Fördelen är att priset inte kan stiga och fast elpris passar dig som har en mer begränsad ekonomi och som skulle påverkas av ett höjt pris.
Vissa elhandelsbolag har bindande avtalstid på sina elavtal. Det bör du ha i åtanke när du ska välja elavtal. Det vanliga är ett års bindningstid vilket sällan är problematiskt eftersom många bor i sin bostad längre än ett år. Men det finns en del bolag som har upp till 10 års bindningstid och det vill du inte fastna i om du inte tänkt på i din bostad så länge. Det går nämligen inte bara byta adress på elavtalet utan det är bundet till bostaden.
Uppsägningstiden varierar också bland olika elavtal. Vissa har en månad, ingen eller flera månader. Ha det i åtanke när du ska teckna elavtal eftersom en flytt kan bestämmas hastigt i vissa fall.
Sist men inte minst, granska villkoren så du inte luras till att teckna ett elavtal som har bra pris de första månaderna men som sedan blir dyrare och dyrare. Efter ett halvår kan du stå med ett alldeles för dyrt elavtal och det är inte värt det.