Flyttlådor är viktigt för att genomföra en smidig flytt av dina ägodelar till din nya bostad. De gör att flytten går snabbare på själva flyttdagen och att du i din egen takt kan påbörja flyttprocessen flera veckor innan flyttlasset går. Vi människor fungerar olika, en del av oss vill packa ned under flera veckor och veta att allt har sin plats. Medan andra står dagen innan flyttfirman kommer och kastar ner alla ägodelar i flyttlådor för att sedan i den nya bostaden inte veta vad som ligger var.
Oavsett vilken flyttpackar-typ du är finns en del tips för att optimera flyttlådan innehållsmässigt och strategin för att packa flyttlådor. Viktiga saker att börja reda i är var du köper flyttlådor, hur du packar flyttlådan bäst och hur många flyttlådor du behöver.
Våra bästa tips för att flyttpacka är:
- Börja i tid.
- Ha tillgång till material, t.ex. bubbelplast, tidningar och plastpåsar, som du kan använda för ömtåliga föremål och för att skydda dina ägodelar.
- Packa utifrån rum och användning så du enkelt kan skriva vad lådan innehållet och veta vilket rum innehållet tillhör.
- Flyttlådorna för porslin och glas bör vadderas i hörnen och samtliga föremål bör täckas av tidningspapper eller bubbelplast.
- Placera tyngre föremål i botten och lättare föremål högt upp, packa inte fulla lådor med enbart tunga föremål.
- Viktigast av allt: packa inte tyngre än du kan bära själv!
Var köper man flyttlådor?
Det finns olika typer av flyttlådor och ännu fler ställen att handla flyttlådor på. Några vanliga butiker som säljer flyttlådor är Ikea, Rusta, Jula och Biltema. I en del butiker betalar du flyttlåda per styck medan andra erbjuder flerpack. Tänk på att flyttlådorna ska hålla för att bära dina ägodelar, så se till att flyttlådan håller kvalitet.
Så här packar du en flyttlåda smart
Att packa en flyttlåda smart innebär att du får plats med så mycket som möjligt i lådan utan att den blir för tung. Glas och porslin behöver du slå in alternativt vira papper eller plast runt. Det smartaste sättet när du packar ned ägodelar från köket är att dela upp dem i kategorier av samma form. Det vill säga glas för sig och tallrikar för sig som exempel. Ett smart knep för att skydda dem mot varandra och att de flyttar runt när lådan flyttas är att lägga ned handdukar eller klädesplagg. Då fixerar du och skyddar innehållet samtidigt som extra ägodelar packas ned.
Det kan vara lockande att packa helt enligt kategorier, t.ex. böcker, filtar, kastruller. Men det medför lätt att vissa lådor blir för tunga för att bära.. Ett bättre knep är att organisera innehållet utifrån vilket rum det tillhör. Om du packar i vardagsrummet kan du då istället lägga böcker i botten och filtar på toppen. Då får du en lagom tung låda som är lätt att packa upp.
Om du önskar hjälper vi på JC Flytt & Städ gärna dig med att packa ned i flyttlådor också. Begär en offert för att få ett kostnadsförslag och informera oss om att du även behöver hjälp med packning.
Hur många flyttlådor behöver man?
En avgörande fråga, och som många ställer sig, är hur många flyttlådor behöver man? Börjar du packa utan framförhållning kan det bli problematiskt om lådorna inte räcker. Samtidigt vill du såklart inte köpa massa flyttlådor i onödan, eftersom det är en tråkig kostnad.
Antalet flyttlådor du behöver varierar såklart beroende på hur mycket ägodelar du har. Om du googlar runt är det många konkurrenter som skriver att du behöver en flyttlåda per kvadratmeter bostad. Detta stämmer vanligtvis inte. Men vet du med dig att ditt hushåll har mycket ägodelar är det en rimlig tumregel. Annars kan du sikta på 3-5 flyttlådor per rum.
Köper du flyttjänst av oss har vi även flyttlådor att tillhandahålla och sälja.