Hemförsäkring flytt – Vad gäller?

hemförsäkring flytt

En hemförsäkring är din fallskärm för att slippa höga kostnader om något oförutsett inträffar i ditt hem eller med ditt bohag – dock finns särskilda bestämmelser angående hemförsäkring vid flytt. Det här blogginlägget är informativt för att ge dig information om hemförsäkring kopplat till flytt. Du behöver ha i beaktning att läsa villkoren i din egen hemförsäkring eftersom alla hemförsäkringar erbjuder olika typer av skydd.

Oavsett om du bor i en hyresrätt, villa eller bostadsrätt behöver du ha en hemförsäkring. Hemförsäkringen skyddar hela ditt bohag och dina ägodelar, samt dig själv vid olyckor eller resor i vissa fall. En del hemförsäkringar har ett bredare skydd än andra. 

Säga upp hemförsäkring vid flytt

Du kan komma att behöva säga upp din hemförsäkring vid flytt, alternativt upp- eller nedgradera den. Med en hemförsäkring betalar du nämligen för boyta, personer som bor där och beroende på bostadstyp. Vid en flytt är det ofta minst en av dessa faktorer som förändras. Dessutom är hemförsäkringen kopplad till den adress så oavsett vad behöver du kontakta ditt försäkringsbolag i samband med att du ska flytta. Som vi skriver i vår checklista för flytt så rekommenderar vi att kontakta försäkringsbolaget i god tid innan flytten. 

Ditt försäkringsbolag kan erbjuda en ny hemförsäkring eller att du flyttar din nuvarande om du upp-/nedgraderar den. Detta gäller ifall du inte vill säga upp hemförsäkringen. Det är viktigt att du har din nuvarande bostad försäkrad fram tills den dag du flyttar ut och den nya bostaden försäkrad från dagen du får tillträde. Detta kan innebära att du under en period får ha två hemförsäkringar, beroende på hur lång flyttperioden är mellan dina boenden. Vissa försäkringsbolag erbjuder dubbel försäkring under perioden du har två boenden för att sedan fortsätta gälla på ditt nya hem.

Vad täcker en hemförsäkring – när du flyttar?

En hemförsäkring täcker generellt skador i och på din bostad samt skador på ägodelar i din bostad. Sedan finns det som sagt tillval som många försäkringsbolag erbjuder att försäkra i hemförsäkringen. Men vad täcker en hemförsäkring vid flytt?

Det finns en del hemförsäkringar där det ingår flyttskydd. Flyttskydd innebär att dina ägodelar är försäkrade under flytten, det vill säga om exempelvis en flyttlåda åker i backen eller om en möbel skadas i flytten. Utan flyttskydd är det inte säkert att dina ägodelar är försäkrade när de lämnar bostaden. Hör med ditt försäkringsbolag. Sedan gäller vissa flyttskydd endast när du flyttar på egen hand, och gäller därför inte om du anlitar en flyttfirma. 

Om du väljer att anlita en flyttfirma är det därför viktigt att du hör med flyttfirman om de erbjuder försäkringar under flytten. Vi på JC Flytt & Städ har alltid försäkring inräknat när du anlitar oss, allt för dina ägodelars säkerhet.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.