Hur länge ska en katt vara inne efter flytt?

katt stressad vid flytt

Är du oroligt över att din katt ska bli stressad vid flytt? Många vittnar om en personlighetsförändring hos sin katt vid flytt. Det kan vara att katten är orolig, rädd eller verkar deprimerad efter flytt. 

Vi reder ut hur länge du behöver ha din katt inne efter flytt, vad du kan tänka på för att undvika eventuell oro hos katten och när du kan släppa ut katten efter flytt. Gör flytten så fri från stress som möjligt för dig och din katt. 

Varför blir katt orolig efter flytt?

En katt knyter starka band till sin omgivning och sitt hem. När miljön förändras, katten får andra platser och befinner sig bland nya dofter uppstår lätt en oro. 

Att din katt kissar inne efter flytt är inte ovanligt och ofta en konsekvens av oron. Katter som kissar inne efter flytt är ofta stressade och det kan bero på miljön eller socialt.

Om din katt kissar inne efter flytt kan det bero på att katten inte känner sig hemma än. Men det kan också handla om att kattlådan står på fel ställe enligt katten, att du köpt nya möbler som luktar starkt och katten vill markera eller att katten inte lämnas ifred. 

Undvik att katt blir stressad vid flytt

Det finns en del tips och knep för att minska kattens oro vid flytt. Kom ihåg att var uppmärksam på just din katt och hur hen mår innan, i samband med och efter flytten.

Förberedelser:

  • Om ditt nya hem innehåller mycket nya möbler kan det vara en bra idé att placera gamla filtar och kuddar på dessa för att undvika att katten kissar inne efter flytten.
  • Katter gillar inte när det kommer för mycket nya möbler. Försök därför se till att bohaget är på plats så mycket som möjligt när ni flyttar in. 
  • Katten behöver sina saker. Se därför till att det finns kattlåda, matskål, vatten och leksaker på ett ställe i bostaden.

Vid flytten och efter:

  • Låt katten vara i ett stängt rum med sin kattlåda, matskål och vatten dagen ni flyttar ifall allt sker på samma dag. Informera flyttfirman att katten befinner sig i rummet och att det ska hållas stängt. 
  • När flytten är klar kan du låta din katt utforska hemmet, ett rum i taget.
  • Katten bör hållas inne ungefär två veckor efter flytt. Du känner av på katten om hen är trygg eller inte. Försök vara hemma mycket under dessa två veckor, upprätthåll rutiner och se till att katten äter regelbundet. 

När kan du släppa ut katt efter flytt

När katten känner sig trygg hemma är det dags att släppa ut katten efter flytt. Det finns olika sätt att vänja katten vid omgivningarna utomhus. Du kan släppa ut katten i trädgården korta stunder, förslagsvis innan matdags och under övervakning. Ett annat tips är att gå korta promenader i området med kanten i koppel. Genom dessa sätt bekantar sig katten med området. 

Om din gamla bostad ligger i närheten av den nya finns en risk att din katt drar sig till den gamla bostaden. Informera de nya ägarna och be dem kontakta dig om de ser katten. 

Om du märker att din katt är väldigt orolig, kanske till och med innan flytten kan det vara idé att införskaffa syntetiskt feromon. Feromon är ett doftämne som förmedlar lugn för katten. Detta kan du placera i rummet där katten först ska vistas och sedan placera ut det i bostadens olika rum, i takt med att katten upptäcker fler rum och ytor. Feromonet bör placeras på golvnivå eftersom det är i nivå med katten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.