Det hör inte till ovanligheterna att avlopp kräver regelbunden rengöring och underhåll, särskilt i de fall som uppbyggnad av exempelvis smuts, fetter och matrester orsakar blockeringar i avloppssystemet.
Med ett råge sakkunskap tillsammans med enkla knep kan du dock råda bot på problemet utan att behöva betala dyra avgifter för service. Samtidigt så bör du veta med dig att alla husmorsknep inte nödvändigtvis är nyttiga råd, och kan orsaka fler problem än de löser.
I den här artikeln går vi igenom matnyttiga tips om hur du på bästa sätt sköter renhållning av ditt avloppssystem efter rätt förutsättningar.
Vad är bikarbonat?
Bikarbonat är vad som också heter Natriumvätekarbonat, och likt bakpulver eller hjorthornssalt så är det ett jäsmedel som används vid tillredning och bakning. Skillnaden är dock att bikarbonat är betydligt starkare och ett mer potent jäsmedel än andra slags pulver. I regel kan man säga att en tesked bikarbonat motsvarar två teskedar bakpulver.
Natriumkarbonater (förkortat E500) är synonymt med bikarbonat. Till Skillnad från bakpulver där E500 kompletteras av andra syror så består bikarbonat till 100% av denna ingrediens, och framställs genom att man blandar koldioxidgas och koksalt – men förekommer också naturligt och innebär därför inga farliga kemikalier eller orena tillsatser.
Hur funkar bikarbonat?
Som nämnt är bikarbonat ett naturligt jäsmedel utan syra. Det är först när jäsmedlet blandas med en syrlig substans – till exempel filmjölk eller gräddfil – som det avger koldioxid och börjar jäsa.
Så löser du stopp i avlopp med bikarbonat
Genom att du blandar en sur vätska – som exempelvis ättika eller vinäger – med bikarbonat och salt så orsakas en kemisk reaktion som löser upp blockeringar i avloppssystemet.
Efter att du häller ner dessa två ingredienser i ditt avlopp så sköljer du sedan med varmt, förkokt vatten från en kastrull. På så vis sköljer du ur de rester som bikarbonatet har löst upp i ditt avlopp.
Läs igenom följande steg för att få reda på hur du exakt går till väga för att rensa avloppet med bikarbonat:
- Häll ner salt och bikarbonat i avloppet
I regel ska du använda 4 matskedar bikarbonat tillsammans med en andel salt. Vänta sedan i cirka 20 sekunder och låt blandningen verka.
- Häll i ättika
1 deciliter ättikan blandas med bikarbonat och salt och börjar sedan fräta, vilket löser upp matrester, oljor och smuts. Ett alternativ till ättika är vinäger, då i samma dos.
- Häll i en kastrull kokt vatten
Skölj ur avloppssystemet med hett vatten för att rensa bort den upplösta proppen – ju varmare vatten desto bättre.
Observera: Tänk på att undersöka vilket slags material som ditt avloppssystem består av, då gjutjärn är i synnerhet känsligt för bikarbonat – läs mer längre ner i denna artikel om vad du kan göra när du har gjutjärnsrör i ditt hus.
Rensa avlopp handfat
Om du märker att det ansamlas vatten i handfatet när du spolar med kranen och att det tar tar tid för vattennivån att sjunka, så behöver du rensa avloppet. Du bör också göra det i samband med att du flyttstädar.
- Häll i diskmedel tillsammans med kokande vatten
Ibland kan det vara tillräckligt att använda diskmedel tillsammans med större mängd hett vatten. Då det är fettlösande så räcker det med cirka 1 dl diskmedel för att eventuellt råda bot på problemet.
- Använd en vaskrensare med sugpropp
Detta kräver en aning tålamod och styrka, men är en effektiv metod om problemet kvarstår. Det är viktigt att du fyller handfatet med vatten innan du för vaskrensaren över avloppshålet och börjar pumpa, då trycket ökar.
- Rengör vattenbehållaren
Det tredje alternativet är öppna vattenlåset som är placerad under handfatet och ser ut som en förseglad kopp. Du öppnar den genom att du skruvar bort den nedre delen av vattenlåset och rengör sedan den dränerade behållaren på smuts och eventuella hårrester som ansamlats. Ett tips är att använda en rörborste eller en gammal tandborste.
När du sedan monterar ihop vattenlåset ska du vara extra försiktig, då packningen kan skadas och du kan isåfall behöva beställa en ny packning. Dessutom ska du också till så behållaren är intakt och inte läcker vatten.
- Använd propplösningsmedel
Det slutgilta alternativet innan du behöver kontakta en rörmokare för att bedöma avloppssystemets skick är att använda propplösande medel.
Tänk dock på att hantera medlet varsamt då i de allra flesta fall består av starka basiska ämnen som har frätande egenskaper – använd helst ett par diskhandskar.
Propplösande medel ska enbart ses som en akut metod för att rengöra avlopp och bör inte nyttjas för ofta, då kemikalierna i medlet kan orsaka slitage men även beläggningar i exempelvis plaströr, som med tiden kan lossna och orsaka nya blockeringar i ditt avlopp.
- Vänd dig till en rörmokare
Om ovanstående metoder inte löser upp stoppet så är det i många fall tecken på att något inte står rätt till längre ner i avloppsledningarna.
Vi rekommenderar att du i detta moment kontaktar en professionell rörmokare för en grundlig undersökning och bedömning av vilket skick ditt avloppssystem befinner sig i.
När du inte bör använda bikarbonat
En vanligt förekommande orsak till att du inte bör använda bikarbonat i avloppet är när du har äldre gjutjärnsrör i ditt hus.
Livslängden på gjutjärnsrören avgör hus pass känsliga de är för den reaktion som uppstår när man blandar bikarbonat, salt och ättika. Om rören är över 30 år gamla ska du därför hellre åtgärda envisa blockeringar i avloppssystemet genom att kontakta någon som utför rörinspektioner, till exempel en rörmokare eller VVS-montör.
Om stopp i avloppet är återkommande
I många fall uppstår proppar i avloppet helt enkelt av smuts och rester som över tiden orsakar blockeringar, och i dessa fall är det behjälpligt att använda sig av de tips och råd vi har gått igenom i denna artikel.
Men om du däremot behöver rensa avloppet regelbundet så kan det vara symptomatiskt på ett avsevärt större problem, det vill säga skador på stammen.
I detta fall ska du så fort som möjligt vända dig till en rörmokare för att uteluta att problemet förvärras och orsakar läckage i ditt hus.
Det första som rörmokaren vanligtvis gör är att använda en kamera för att utföra en röranalys.
Visar det sig att stammarna i huset är i sämre skick så kan ett stambyte vara aktuellt. Men det behöver inte alltid nödvändigtvis vara fallet – har du till exempel gjutjärnsrör så kan dessa istället renoveras upp genom en metod som kallas för regling.
Oavsett vad vilken åtgärd som krävs så gör du dig själv en otjänst om du inte ber någon undersöka vad som exakt orsakar regelbundna stopp i avloppet.
Sammanfattning om bikarbonat i avlopp
- Bikarbonat är ett jäsmedel
Du hitta bikarbonatspulver i de flesta matvarubutiker och är ofta en ingrediens som används vid jäsning av bakverk – likt bakpulver eller hjortronsalt.
- Bikarbonat och salt blandat med ättika eller vinäger löser upp proppar
När dessa tre ingredienser blandas uppstår en kemisk, frätande reaktion som rensar upp exempelvis smuts och hårrester i ditt avloppssystem. Häll först i bikarbonat och salt, låt verka i 10-20 sekunder och häll sedan i ättika. Efterskölj till sist med kokt vatten.
- Det finns andra metoder för att lösa upp proppar
Diskmedel har fettlösande egenskaper som kan rensa stopp i avlopp och används tillsammans med hett vatten. Fungerar inte detta så kan du använda dig av en vaskrensare med sugpropp eller alternativt rengöra vattenbehållaren som du finner under handfatet.
Ett sista alternativ innan du vänder dig till en rörmokare är att använda propplösande medel, så länge som du är medveten om att regelbunden använding av denna metod kan skada avloppet.
- Använd inte bikarbonat i äldre gjutjärnsrör
Består ditt avlopp av gjutjärnsrör och som är över 30 år gamla så rekommenderar vi inte att du använder bikarbonat för att rensa stopp. Kontakta istället en VVS-montör eller rörmokare för att se över ditt avloppssystem.
- Vid återkommande stopp bör stammar och avloppssystem ses över
Blir det ofta stopp i avloppet kan det känneteckna att stammarna är i sämre skick.
Genom att anlita en rörmokare eller VVS-montör för att undersöka om stammarna behöver repareras eller bytas ut så minimerar du risken för läckage och vattenskador i ditt hus.
Vid många fall kan du undvika stambyte om du har gjutjärnsrör, då kan dessa istället åtgärdas genom en metod som kallas för regling.
Vanliga frågor om bikarbonat i avlopp
Är bikarbonat salt?
Ja, bikarbonat är egentligen natriumsalt och framställs huvudsakligen genom koksalt och koldioxid, men förekommer även naturligt.
Hur mycket bikarbonat i avloppet?
I regel 4 matskedar bikarbonat ska användas i avloppet, tillsammans med ½ – 1 deciliter ättika eller vinäger.
Kan man använda bikarbonat i vasken?
Ja, du kan använda bikarbonat både i vasken och i avloppet – så länge som det inte är äldre gjutjärnsrör i avloppssystemet. En annan metod att få bort fläckar i vasken är att blötlägga den och sedan hälla i 1-2 matskedar av tvättmedelspulver.
Är bikarbonat fettlösande?
Ja, bikarbonat är naturligt fettlösande och kan även användas tillsammans med sura medel som exempelvis ättika eller vinäger för att lösa upp matrester och smuts.
Funkar bikarbonat som propplösare?
Ja, särskilt effektivt är det när det kombineras med salt och sedan ättika eller vinäger.