Rensa ut hemma – rensa inför flytt

rensa inför flytt

Du får ett guldläge att rensa hemma när det vankas flytt. Det är ett klassiskt tips som underlättar för dig när det väl är flyttdags. Då har du färre saker att flytta och du kommer känna ett större lugn kring flytten. Dessutom är saker som att rensa hemmet något vi gärna skjuter upp, så passa på att ta guldläget och rensa inför flytten. 

Men hur går man bäst tillväga när man ska rensa hemma? Vi ger dig tips för att rensa i hemmet, rensa vinden och rensa förrådet. Du får också tips på vad du kan göra av allt du rensar ut hemma. Rensa och släng är en gammal lösning, idag finns massa smarta sätt att låta saker som rensas i hemmet få nytt liv.

Fördelen med att rensa inför flytt är verkligen att du slipper packa ned och ta med saker du ändå inte använder eller behöver i ditt nya hem. Om du tvekar på att rensa hemmet, tänk dig då detta: du packar ned saker du inte använt på åratal, flyttar och ska hitta en plats i ditt nya hem – för saker du inte använder. 

Kom ihåg att bara för att det finns plats betyder det inte att du ska fylla upp allt utrymme. Fördelen med att rensa inför flytt är att du kanske hittar saker du glömt att du hade, som helt plötsligt får nytt liv i ditt nya hem. En annan fördel med att rensa hemma är att när flytten väl är kommen, blir det billigare att anlita en flyttfirma när du har färre saker att flytta.

Rensa och släng?

Innan vi går ingen tips för att rensa hemma behöver vi gå igenom var du kan göra av allt du rensar ut hemma. Rensa och släng är ett begrepp som inte ska tas vid orden! Många saker vi rensar ut hemma är hela och välfungerande, de ska inte hamna bland skräpet.

Vår jord är alldeles för ömtålig för att saker vi tröttnat på ska slängas. Det som inte är brukbart kan ofta återvinnas. Här är frågorna och lösningarna på det sakerna du väljer att rensa ut hemma:

 • Sälj saker som har ett värde och en efterfrågan kan du enkelt sälja själv på Facebook eller Blocket. Du kanske till och med kan arrangera en liten loppis.
 • Skänk saker till närmsta second hand och se vad de tar emot. Många second hand tar emot möbler, porslin, böcker, leksaker och kläder med mera.
 • Skänk annars till exempelvis härbärgen eller utomlands. Det första gäller exempelvis mat du inte kommer äta upp och det andra gäller främst kläder och skor som är hela, men som kanske inte kommer köpas på second hand. 
 • Ge bort till bekanta eller vänner som vill ha saker du inte använder. Det kan vara allt från någon möbel till köksskålar, kläder eller bebisprylar. Se till att dina saker får nytt liv när du rensar hemma. 
 • Släng saker som ska slängas rätt. Det gäller exempelvis gammal medicin, gamla hygienprodukter och smink. Det kan skada miljön av att bara kasta den typen av produkter så läs på förpackningarna hur de ska kasseras. 
 • Återvinningscentralen blir sista besöket och din bästa vän: när du gjort dig av med allt tillhörande ovan punkter återstår återvinningscentralen. Där finns ofta personal som kan hjälpa dig med och på stora centraler finns sortering för det mesta.

Rensa hemma tips

Här kommer en rad med tips när du ska rensa hemma:

 • Dela upp rensandet i kategorier. Antingen efter rum eller specifika sak-kategorier som köksredskap, böcker och kläder.
 • Rensa böcker: med handen på hjärtat, hur många gånger har du läst om en skönlitterär bok? Inte jättemånga kanske? Gör dig av med böcker du vet att du inte kommer läsa igen. Detsamma gäller tidskrifter och tidningar.
 • Rensa hemmet från gamla mediciner och utgången mat: mediciner är något som ofta blir liggande i skåp eller lådor. Vi köper för att ha det hemma men många specifika mediciner hinns inte förbrukas innan utgångsdatum passerat. Det kan vara farligt att få i dig gammal medicin. Läs på förpackningen hur du ska göra dig av med medicinen utan att skada djur och natur.
 • Gamla oanvända presenter: alla får vi någon gång presenter vi aldrig använder, oavsett om det är kläder, smycken eller inredningsdetaljer. Gör dig av med dem, det finns garanterat någon annan som vill ha något du själv aldrig använder.
 • Rensa garderoben: en klassiker. Passa på att göra dig av med den fem år gamla tröjan som är helt nopprig eller jeansen som passade perfekt för tio år sedan. Tips på hur du kan tänka: när använde jag det här senast och vid vilka tillfällen kan jag tänka mig att ha på mig detta? 
 • Dubbletter och tripletter: det här är vanligast i köket, men också bland inredningsdetaljer som krukor, vaser och ljusstakar. Du kanske inte behöver tre olika uppsättningar av kaffekoppar eller 30 ljusstakar när det bara finns plats för 10. Spara bara det du använder.
 • Smink och badrumsartiklar: hur många produkter för ansikte, hud och hår har du ståendes i skåpet? Mycket smink och hudprodukter har en hållbarhet på 3-12 månader. Gör dig av med sådant som blivit gammalt, du använder det förmodligen ändå inte på daglig basis. 
 • Barnens leksaker: involvera barnen i rensandet och låt dem göra sig av med leksaker de inte använder längre. 
 • Övriga småsaker: gamla kvitton, manualer, pennor som inte fungerar, fulla kollegieblock, medlemskort som är inaktiva, gamla priser, udda strumpor. 
 • Möbler som du inte ska ha i din nya bostad kan du sälja av så snart som möjligt, förutsatt att du kan klara dig utan dem. Det ger dig lite extra klirr i kassan och lättar på hjärtat inför flyttdagen.

Rensa förråd och rensa vind

Rensa förråd och rensa vind – två klassiker inför att rensa vid flytt. Många av oss vet knappt vad vi har i förrådet eller på vinden. En del saker har bara hamnat där för vi inte vet var vi ska göra av det eller för att det inte funnits någon plats för det. Förmodligen är det därför mycket vi inte behöver på vinden och förrådet, dags att rensa ut hemma!

På vinden och i förråd förvarar vi ofta säsongsbaserade saker, möbler och inredning som inte används, högtidspynt, material och saker kopplat till renoveringar. Vad har mycket av detta gemensamt? Det används inte. 

Gå igenom vad du kan tänkas behöva i ditt nya hem. Det gäller framför allt möbler, inredning, pynt och olika typer av material eller verktyg. Ska det inte användas är det sälja, skänka eller återvinna som gäller.

Ofta om vi genomför ett projekt hemma eller en liten renovering får vi material över. Det kan vara plankor, klickgolv, kakel eller liknande. Ett alternativ här är att du hör med den nya ägaren om hen vill att du lämnar kvar dessa saker. Anledningen till att du sparat det är förmodligen som en säkerhet ifall något skulle hända med det nya som sitter på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.