Städa med ättika och blanda egen fönsterputs

städa med ättika

Idag finns det flera olika rengöringsmedel för olika ändamål och nästan varje del i hemmet som städas har ett eget rengöringsmedel. Att köpa flera rengöringsmedel är ofta ganska kostsamt och det tar lång tid innan varje rengöringsmedel tar slut. För att slippa flera olika burkar och flaskor med rengöringsmedel finns mycket enklare knep att använda, med produkter du har hemma och som är minst lika effektiva.

Det är både billigt och effektivt att städa med ättika och bikarbonat exempelvis. Dessutom har ättiksbaserade rengöringsmedel och de med bikarbonat flera användningsområden och är skonsamma mot miljön. Vi på JC Flytt & Städ har en miljöpolicy för att ständigt förbättra och följa ett miljövänligt sätt att arbeta på. Därför kommer vi i det här blogginlägget ge tips på bra rengöringsmedel som är billiga och bra för att städa miljövänligt. De här städtipsen är perfekta att använda när din bostad ska rengöras grundligt i form av flyttstäd. Om du inte vill flyttstäda på egen hand kan du alltid anlita oss för flyttstäd i hela Skåne

Gör eget rengöringsmedel för att städa badrum

Det finns flera bra rengöringsmedel för att städa miljövänligt. Att städa badrum med bikarbonat är en av dem. Med eget rengöringsmedel gjort på bikarbonat och lite vatten kan du effektivt rengöra kakelfogar, ett område som vanligtvis samlar på sig svartmögel och kalk. 

För att göra rent kakelfog blandar du bikarbonat med lite vatten så det bildar en krämig pasta. Sedan smetar du ut bikarbonaten på kakelfogen och låter verka i 15 minuter. Därefter tar du en gammal tandborste och skrubbar fogarna. Kom ihåg att vissa fläckar sitter hårdare än andra så det kan krävas både tid och kraft, vilket flyttstädning gör. Efter det kan du torka rent kakelfogen med en trasa och vatten. Vid behov kan du behöva upprepa proceduren.

Fönsterputsen vi tipsar om nedan kan du med goda resultat använda till speglar i badrummet, duschväggen (speciellt om den är i glas!), krom och porslinsdetaljer. Undvik dock fönsterputsen på kakel eftersom det inte ska användas på material i sten. Så med två enkla rengöringsmedel får större delen av badrummet skinande rent! Kom bara ihåg att göra rent vattenlåsen och damma av ordentligt också om du flyttstädar. 

Rengöringsmedel för ugn

Ugnen är ofta svårstädad då mycket av det som gör ugnen smutsig är fastbränt. Matrester, spill och skvätt tenderar att bränna fast i ugnen och vara en rejäl utmaning att få bort. Men inte längre! Vi tipsar om två bra rengöringsmedel för ugn som du enkelt blandar ihop själv. 

Det första är att göra samma blandning som du gjorde för att göra rent kakelfogarna: bikarbonat och lite vatten så det blir en krämig pasta. Bred ut blandningen i ugnen, låt verka 15 minuter och torka sedan rent med en trasa. Vissa fastbrända delar kan du behöva en skrapa eller borste på för att avlägsna. 

Det andra tipset för rengöringsmedel till ugn är att blanda med såpa och vatten. Gör en blandning med 30% och resten vatten. Det är fördelaktigt om du har blandningen i en sprayflaska så du kan spraya hela ugnen generöst med rengöringsmedel. Sätt på ugnen på 100 grader och låt verka i 20 minuter. Låt ugnen svalna och skrubba sedan rent med en svamp eller borste. Efter det kan du ta bort smuts och rengöringsmedel med vatten och trasa. 

Blanda egen fönsterputs för speglar och fönster

Det sista och nästan bästa tipset för ett glänsande rent hem är att göra egen fönsterputs. Du behöver ättika och handdiskmedel. Om du har ren ättika kan du fylla en sprayflaska till 20% och har du ättikssprit kan du fylla sprayflaskan till 40%. Fyll upp resten med vatten och lägg i några droppar handdiskmedel. Du kan använda fönsterputsen och detta ättiksbaserade rengöringsmedel till flera områden, bland annat:

  • Putsa fönster.
  • Speglar och glas.
  • Krom, som diskho, vattenkran och dusch.
  • Porslin, som toalett och handfat. 
  • Inuti kyl och frys.
  • Som allrengöring på allt material utom sten och trä. 

Om ska ska putsa fönstren med din egen fönsterputs av ättika och handdiskmedel kan du enkelt spraya generöst på fönstret. Sedan torkar du med en blöt men väl urkramad trasa. Avsluta fönsterputsen med en torr trasa för att få ett skinande rent fönster utan märken från din städning. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.