Rengöra tvättmaskinen – så här gör du

Rengöra tvättmaskin

Behöver man göra rent tvättmaskin?

Precis som de flesta vitvaror så behöver du då och då rengöra din tvättmaskin, inte minst för att dess uppdrag är att tvätta bort smuts, hår och fibrer från dina kläder. I en perfekt värld skulle allt detta filtreras bort, men sanningen är den att din tvättmaskin i många fall behöver lite hjälp på vägen. 

Hur vet man när man behöver göra rent sin tvättmaskin? 

Om dina nytvättade kläder luktar unket eller i sin tur tvättmaskinen själv har en dålig lukt så är det är dags för invändig rengöring. Men du ska helst inte vänta på att tvättmaskinen beter sig envist innan du rengör den, utan underhåll ska som tumregel ske regelbundet.

Givetvis bör du även passa på att rengöra tvättmaskinen innan du flyttar så att de som flyttar in kan njuta av ren tvätt.

Olika sätt att utföra tvättmaskinsrengöring

Husmorsknep är välbehövliga i många olika former av rengöring i hemmet och innebär effektiva lösningar med enkla medel. Ibland räcker dessa knep gott och väl, som till exempel att använda ättika och bikarbonat till att rensa avlopp, fräscha upp vasken – men även till att rengöra tvättmaskiner. 

Dock är detta enbart en av flera metoder och beroende på vilket skick din maskin befinner sig i så behövs ibland mer drastiska åtgärder. I följande lista går vi igenom olika metoder för att rengöra din tvättmaskin. 

– Rengöra tvättmaskin med diskmaskinstabletter

Denna effektiva lösning fungerar i princip på samma sätt i en tvättmaskin som det gör i en diskmaskin, då disktabletten i samband med varmvattenflödet löser upp fett och smuts.

Du placerar enkelt en disktablett i trumman på tvättmaskinen och kör sedan ett standardprogram på 90 grader.

Med goda mått mätt är det här en effektiv lösning, men om det mot förmodan inte uppfyller syftet så finns det andra alternativ.

– Olika sätt att utföra tvättmaskinsrengöring

Husmorsknep är välbehövliga i många olika former av rengöring i hemmet och innebär effektiva lösningar med enkla medel. Ibland räcker dessa knep gott och väl, som till exempel att använda ättika och bikarbonat till att rensa avlopp, fräscha upp vasken – men även till att rengöra tvättmaskiner. 

Dock är detta enbart en av flera metoder och beroende på vilket skick din maskin befinner sig i så behövs ibland mer drastiska åtgärder. I följande lista går vi igenom olika metoder för att rengöra din tvättmaskin. 

– Rengöra tvättmaskin med diskmaskinstabletter

Denna effektiva lösning fungerar i princip på samma sätt i en tvättmaskin som det gör i en diskmaskin, då disktabletten i samband med varmvattenflödet löser upp fett och smuts.

Du placerar enkelt en disktablett i trumman på tvättmaskinen och kör sedan ett standardprogram på 90 grader.

Med goda mått mätt är det här en effektiv lösning, men om det mot förmodan inte uppfyller syftet så finns det andra alternativ.

Rengöra tvättmaskin med klorin

Klorin används i många olika slags pooler och bassänger, just för att det är ett effektivt sätt att sterilisera ytor och avlägsna bakterier. Har du mögel i din tvättmaskin så är därför detta en bra metod att använda. 

 • Häll klorin i tvättmedelsfacket – Viktigt att ha i åtanke är dock att använda en väldigt liten mängd klorin för att inte göra mer skada än nytta. Rätt dos är cirka 1,5 dl klorin.
 • Kör ett tvättprogram i tom maskin – Lämplig temperatur att använda i programmet är 40 grader. 
 • Kör ytterligare ett tvättprogram efter behandling – I efterhand bör minst låta maskinen gå ett program till för att rensa bort klorrester som annars kan orsaka blekningar på dina kläder.

Rengöra tvättmaskin med citronsyra

Koncentrerad citronsyra i pulverform är en förhållandevis potent form av rengöring och samtidigt skonsamt, då citroner naturligt innehåller denna syra. 

 • Häll citronsyra i tvättmedelsfacket – För att uppnå bästa resultat så bör du använda 100 gram citronsyra för en tvättmaskin med en kapacitet på 5 kg.
 • Kör ett tvättprogram i tom maskin – Låt programmet gå tomt med en temperatur på 90 grader. 
 • Kör ytterligare ett tvättprogram efter behandling – Likt föregående metod så ska du också köra ytterligare ett tvättprogram i efterhand, denna gång för att filtrera bort lösgjorda smutsrester – 60 grader räcker gott och väl.  

Rengöra tvättmaskin med bikarbonat

Detta husmorsknep är ett beprövat koncept för att rengöra en rad olika slags vitvaror. Bikarbonat är av naturen fettlösande och reagerar effektivt i samband med ättika.

 • Lägg bikarbonat i tvättmedelsfacket – Häll 2 matskedar bikarbonatspulver i tvättmedelsfacket och tillsätt lika stor andel vatten. 
 • Häll ut ättika i tvättmaskinens trumma – Sprid ut cirka 2 deciliter ättika i tvättmaskinen.
 • Kör ett tvättprogram i hög temperatur – Vi rekommenderar att programmet når 60 – 90 grader, då en högre temperatur effektiviserar metoden. Ättika kan också på egen hand användas till att avlägsna dålig lukt inuti din tvättmaskin.

Göra rent filtret i tvättmaskinen

Här samlas alla hårstrån, ludd och fibrer som inte vattenflödet lyckas lösa upp – även saker som faller ur fickorna såsom mynt och lappar hamnar i filtret. Därför är det A och O att rengöra ditt filter i samband med att du rengör trumman. 

I många fall så kan maskinen börja gå ojämt eller orsaka andra driftproblem om du inte då och då ser över vad ansamlas i filtret. 

Dock skall filtret rengöras varsamt och efter bruksanvingsens instruktioner. Om du inte har sparat bruksanvisningen så kan du i de flesta få tag på denna information via internet när du söker på tvättmaskinens tillverkare samt modellnummer. 

Lyckas du inte hitta bruksanvisningen för din specifika tvättmaskin på någon webbplats så kan du jämföra instruktioner av andra liknande modeller från tillverkaren, och utgå efter dessa.

Det finns dock vissa generella regler som avser de flesta tvättmaskiner när det kommer till rengöring av filter. 

 1. Låt maskinen stå oanvänd under dagen innan du rengör filtret – Detta ger den en chans att svalna av och du risken minskar att du bränner dig på överflödigt varmvatten som dräneras.
 2. Koppla bort vattnet från tvättmaskinen – Detta bör du i regel alltid göra innan du letar reda på vart filtret befinner sig. Vissa maskiner är direkt anslutna via en kran med en slang som du enkelt kan skruva loss, medan det i andra fall kräver en aning mer tålamod.
 1. Du hittar ofta filterluckan på framsidan av tvättmaskinen – På de flesta tvättmaskiner utmärker sig luckan genom att den är mindre och förhållandevis lätt att öppna. Inuti hittar du filtret som du sedan kan rengöra och rensa. 
 1. Vissa slangar har interna filter som behöver rengöras – Ibland hittar du två mindre cirkulära slangfilter i vardera ände av slangen.
Olika sätt att rengöra tvättmaskin på

Avkalka tvättmaskinen – Steg för steg

Kalk är avlagringar i vattnet som inom tid kan börja påverka din maskin negativt, exempelvis att din tvättmaskin går varmare än vanligt eller oregelbundet. Därför ska du helst avkalka din tvättmaskin ett par gånger per år och exempelvis i samband med rengöring av trumma. 

Det finns två populära metoder att avkalka en tvättmaskin, varav den ena är med hjälp av bikarbonat och ättika medan det andra är att använda ett avkalkningsmedel – något som du kan beställa via internet eller lika gärna köpa ute i handeln.

Hur du använder avkalkningsmedel  

Det är en förhållandevis enkel process att använda avkalkningsmedel då du bara behöver följa tre enkla steg.

 • Töm maskinen på tvätt – Se till så att trumman är fullständigt tom innan du börjar avkalka din tvättmaskin. 
 • Häll 1 dl avkalkningsmedel i tvättmedelsfacket – Detta är en snittdosering och kan skilja sig beroende på vilket slags avkalkningsmedel du har köpt – utgå därför efter instruktionerna på förpackningen. 
 • Kör ett tvättprogram – Vanligtvis lämpar sig en temperatur på 90 grader för att avkalkningen ska uppnå maximal verkan. 
 • Rengör maskinen efter behandlingen – När programmet har kört färdigt rekommenderar vi att du torkar av lister, lock och fack med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel.

Hur du använder bikarbonat 

Att använda bikarbonat i kombination med ättika är inte bara snällare mot miljön men chansen är också stor att du har dessa ingredienser stående i skafferiet (som vi redan har nämnt så motverkar också ättika illaluktande dofter). 

Det krävs dock lite finess för att du ska använda denna kombination på rätt sätt, därför går vi även igenom de olika momenten här, steg för steg. 

 • Blanda bikarbonat med vatten – Använd 4 matskedar bikarbonatspulver med lika stor andel vatten i exempelvis en skål och rör om blandningen tills det bildas en krämig pasta. 
 • Häll i pastan i tvättmedelsfacket – Se till att du rengör tvättmedelsfacket grundligt innan användning. 
 • Häll ättika i trumman – Efter att du har lagt bikarbonatspastan i tvättmedelsfacket så sprider du ut cirka 4 deciliter ättika i tvättmaskinens trumma.
 • Starta ett maskinprogram – Kör ett tvättprogram på 90 grader och invänta sedan resultatet.
 • Rengör maskinen efter behandlingen – Även här rengör du lister och hörn med en fuktigt trasa och ett milt rengöringsmedel. 

Passa på att rengöra gummilisten på tvättmaskinen

Förutom filtret så kan det lätt fastna ludd, fibrer och hårstrån på och runt om gummilisten (gummibälgen som finns i tvättmaskinen. Här krävs det ett granskande öga medan du vrider och försiktigt lyfter på gummilisten för att noggrant avlägsna smuts i svåråtkomliga utrymmen. 

Du kan också med fördel skrubba försiktigt med en svamp eller trasa för att få bort ingrodda fläckar. Använd som alltid en milt rengöringsmedel. 

Sammanfattning om att rengöra tvättmaskin

 • Rengör din tvättmaskin regelbundet – Rengöring ska helst ske ett par gånger per år. Detta gör du enkelt genom genom att lägga en diskmaskinstablett i trumman medan du kör ett tvättprogram. Ett annat alternativ är att använda dig av en mindre mängd klorin. Citronsyra i pulverform eller bikarbonatspulver och ättika fungerar också utmärkt för syftet. 
 • Gör rent filtret i din tvättmaskin – I filtret samlas ludd, hår, fiber, smuts och olika saker och ting som faller ur fickor på kläderna. Likt rengöring av trumman så är det också viktigt att du öppnar upp filterluckan och ser över om den behöver rensas. Det befinner sig i allra flesta fall på främre delen av tvättmaskinen. Utgå alltid efter bruksanvisning.
 • Avkalkning gör att din tvättmaskin fungerar på rätt sätt – Avlagringar i vattnet såsom kalk kan i många fall påverka funktionen av din tvättmaskin och därför ska den avkalkas i samband med att du rengör den. Du kan antingen använda ett avkalkningsmedel eller en kombination av bikarbonat och ättika.  
 • Rengör gummilisten ofta – Tvättmaskinens gummilist som du finner runt trumman har fördelen att vara lättåtkomlig och därför kan du ta tillfället i akt att torka av och rengöra rester av smuts, hårstrån och fibrer som vattnet inte löser upp eller filtret fångar upp. 
 • Använd alltid ett milt tvättmedel vid handrengöring – När du rengör din tvättmaskin för hand ska du alltid använda ett milt tvättmedel som är skonsamt mot maskinen och även dina kläder.

Vanliga frågor om att rengöra tvättmaskin

Kan man rengöra tvättmaskin som luktar mögel?

Ja, använd med fördel 1,5 dl klorin i tvättmedelsfacket för att få bort mögel i din tvättmaskin.

Kan man rengöra tvättmaskinen med ättika?

Ja, ättika är ett effektivt att enkelt rengöra din tvättmaskin och även ta bort dålig lukt.

Vilken ättika till rengöring tvättmaskin?

All slags ättika innehåller ättiksyra som du kan använda till att rengöra en tom tvättmaskin, medan ättiksprit rekommenderas för rengöring av kläder i tvättmaskin. 

Rengöra tvättmaskin ättika 12 eller 24?

24% ättika doseras i 2 dl med 4 dl tillsatt vatten, medan 12% ättika doseras i 2 dl med 3 dl tillsatt vatten.

Hur kan man rengöra toppmatad tvättmaskin?

Ett enkelt sätt är att rengöra en toppmatad tvättmaskin är att hälla 1-2 dl ättika i trumman och sedan köra ett tvättprogram på 70 grader, förutsatt att maskinen är tom.

Hur kan man rengöra avloppsslang i tvättmaskin?

Dra ur strömsladden ur väggkontakten och stäng av kranens vattentillförsel, sedan öppnar du serviceluckan och dränerar avloppsslangen.

Hur gör jag för att rengöra filtret i tvättmaskin?

Du öppnar filterluckan som du i regel hittar på framsidan av tvättmaskinen och rensar sedan filtret, men utgå från bruksanvisningar då instruktionerna kan skilja sig mellan olika tillverkare och modeller.

Kan man rengöra tvättmaskin med tvättmedel?

Nej, tvättmedel avser huvudsakligen rengöring av kläder men du kan använda dig av exempelvis ättika och bikarbonat för att rengöra din maskin och samtidigt avkalka den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.